Duurzaamheid en circulariteit
Duurzaamheid is voor ons belangrijk. Niet alleen vanwege wettelijke eisen, maar vooral ook omdat we zelf streven naar een beter klimaat. Hoewel de traditionele bouwsystemen met veel beton en staal op dit moment vaak nog de meest economische oplossing bieden, adviseren we graag onze opdrachtgevers over het toepassen van duurzame bouwsystemen en zoeken wij naar duurzame alternatieven, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. We selecteren duurzame materialen, zoals hout of hergebruikte materialen en ontwerpen demontabele systemen. Ook doen we onderzoek naar andere nieuwe, duurzame oplossingen. Dat doen we samen met architecten, adviseurs, aannemers en de toeleverende industrie.
Hoogbouw
In Nederland neemt de hoeveelheid woontorens enorm toe. Bovendien worden ze steeds hoger en uitdagender. Een logisch gevolg van het woningtekort en de verstedelijking. Voor een constructeur de ultieme uitdaging! Hoe verzorg je de stabiliteit, welk bouwsysteem is het best en hoe maken we de constructie ondanks de grote krachten zo duurzaam mogelijk? In de binnensteden van Nederland staan de torens strak tussen bestaande gebouwen, waar bouwveiligheid, geluidsoverlast en windhinder kritisch zijn. Pieters werkt mee aan diverse nieuwe gebouwen voor de skyline van Nederland. Denk aan CasaNova en de Post-Tower in Rotterdam en de Zeelandtoren in Vlissingen. En aan hoogbouw met houtconstructies, zoals Sawa in Rotterdam die de ontwikkeling van hoogbouw extra complex maken.
Houtconstructies
Houten constructies worden al duizenden jaren gemaakt. De afgelopen jaren groeit hout steeds meer in populariteit. Het zorgt enerzijds voor bijzondere architectuur. Anderzijds vormt hout hét redmiddel om de bouwwereld duurzaam te maken. We overwegen voor onze constructies alle mogelijke materialen, maar lopen ook zeker vooraan in het gebruik van hout. Zo werken we al sinds 2005 met cross-laminated timber (CLT) en blijven we nieuwe houttoepassingen onderzoeken, ontwerpen en berekenen. We vielen al in de prijzen met projecten als Juf Nienke in Amsterdam, De Warren in Amsterdam en Superhub Meerstad in Groningen!
Parametrisch ontwerpen en de digitale ingenieur
We luisteren altijd naar de wensen van alle betrokken partijen, zoals opdrachtgevers, architecten en aannemers, en zoeken naar de beste oplossingen om al deze invalshoeken bij elkaar te brengen. Dat betekent dat er gedurende het proces best wat kan veranderen aan het ontwerp. Een aanpassing op één onderdeel kan weer gevolgen hebben voor andere aspecten van de constructie. Om snel te kunnen schakelen in dit ontwerpproces maken wij gebruik van tools zoals SCIA, BIMCollab, IDEA Statica en Rhino. Eventueel aangevuld met Grasshopper als een project om een parametrische aanpak vraagt. We blijven ons continu ontwikkelen, zodat we optimaal gebruik maken van de digitale mogelijkheden.